Yerel Enerji Nedir?

Yerel enerji, yenilenebilir enerjinin tüketildiği yerde, yerel paydaşların katılımıyla üretilmesidir. 

Neden Yerel Enerji?
Kaynak:  Communities for Renewables

Enerjinin tüketildiği yere yakın üretilmesi, günümüz piyasasına hakim olan merkezi ve büyük ölçekli üretimin sebep olduğu; 
  • çevre kirliliği, 
  • iletim sırasında meydana gelen verimlilik kaybı, 
  • elektrik kesintileri (özellikle afet durumlarında), 
  • enerji fiyatlarındaki gel-gitler, 
  • ve yerel toplulukların çektiği elektrik ve ısı azlığı/yokluğu/pahalılığına çözüm üretmektedir. 
Özellikle Türkiye gibi enerjisinin önemli bir bölümünü ithal eden bir ülkede yerel enerji üretimi, aynı zamanda tedarik ve fiyat güvenliğimizi arttırmaktadır. 

Fakat, yenilenebilir enerjinin coğrafi anlamda 'yerel'de üretilmesi, bu üretimden elde edilecek yararın azami seviyeye çekilmesi için yeterli değildir. Yenilenebilir enerji üretiminden sağlanacak ekonomik, toplumsal ve çevresel faydalar, ancak yerel topluluğun ve kurumların projelerde paydaş olarak katılımlarıyla azami fayda sağlar:



Ekonomik Katkı: Mülkiyeti uzak bir sermaye odağında ya da yatırımcıda olan projelerde ekonomik gelirin büyük bir kısmı yerel topluluğun elinden çıkar. Fakat yerel paydaşlı projelerde üretilen enerji ve gelir yerelde kalır ve elde edilen gelir ya da tasarruf edilen kaynaklar yerel ekonomiye girer. Amerika'nın Iowa eyaletinde yapılan bir araştırma, yerel mülkiyetli ve küçük ölçekteki projelerde yerele kalan maddi kaynakların, uzak bir yatırımcının mülkiyetindeki büyük ölçekli projelerin 5 katından fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Mülkiyeti yerelde olan projeler istihdam yaratma konusunda da uzak bir yatırımcının mülkiyetindeki projelerden çok daha etkilidir
Amerika genelinde yapılan bir araştırma, bu etkinin projenin inşası sırasında 1.1 - 1.3 katı, işletimi sırasında da 1.1 - 2.8 katı arasında olduğunu göstermiştir.
Ontario, Kanada’da ise 20 yıl içinde yerel mülkiyetli projelerin uzak mülkiyetlilere görerüzgar projelerinde %47, güneş projelerinde ise %50 daha fazla istihdam yarattığı hesaplanmıştır.

Toplumsal Katkı: Yerel paydaşlar tarafından ortaklaşa geliştirilen projeler bu topluluk içerisinde dayanışma, ortaklaşa yapma kültürü, ortak karar verme ve karşılıklı güvenin artmasına yardımcı olur

Çevresel Katkı: Üretimde çevre dostu kaynakların kullanılmasının yanı sıra, enerjisini kendi üreten toplulukların enerji tüketimine olan bakış açılarının değişmesi de çevrenin korunması adına önemlidir. Üretilen enerji ile doğrudan ekonomik çıkar ilişkisi olan birey ve kurumlar, enerji tüketiminde de tasarruflu davranmaya çalışırlar

Yerel Enerjide Mülkiyet Modelleri 

Yerel enerji üretimine zemin oluşturan mülkiyet modellerinden önde gelenleri şunlardır:
  • Kooperatifler
    • Yenilenebilir enerji kooperatifleri 
    • Diğer sektörlerden mevcut kooperatifler
  • Yerel Yönetimler
  • Sivil Toplum Kuruluşları (STKlar)
  • Eğitim kurumları ve diğer yerel kurumlar
  • Konut veya çiftlik projeleri
  • Bu kuruluşların yaptıkları ortaklıklar yoluyla kurulan çok-paydaşlı mülkiyet modelleri 
Yukarıda listelenmiş olan paydaşlar, yerel enerji projelerinin geliştirilmesinde özel sektör kuruluşlarıyla ortaklaşa da çalışabilirler.

No comments:

Post a Comment