Monday, January 6, 2014

Türkiye Yerel Yeşil Enerji Platformu E-Bülten #2 - 15 Aralık 2013

İkinci bültenimizden herkese merhabalar!

İlk bültenimize ve platformumuza gösterilen ilgi, yerel enerjinin Türkiye'de ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunun adeta bir kanıtı oldu. Türkiye'de yenilenebilir enerjinin mülkiyetinin topluluk geneline yayılmasının önünü açmayı amaçlıyoruz, ve bu süreçte bilgi ve deneyim paylaşımının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Siz de bu büyüyen hareketin bir parçası olmak, ve e
-mail listemize katılıp bültenlerimizi düzenli olarak almak için bu linkteki kayıt formumuzu doldurabilirsiniz.


Eğer ilk bültenimizi henüz okumadıysanız, bu linkten erişip okuyabilirsiniz.

Bu bültenimizde yerel enerjinin engelli vatandaşlara, haksızlıklara karşı koymak isteyen topluluklara ve elektriğe erişimde sorun yaşayan kırsal yerleşimlere nasıl ihtiyaçları olan 'enerjiyi' sağladığını göreceğiz. 


Bizimle internet sitemizden, ve ayrıca Facebook ve Twitter sayfalarımız yoluyla iletişim halinde olabilirsiniz.


Haydi, kendi enerjimizi üretmeye!


 

Avustralya'da Güneş Dayanışması 

Yerel enerji, dünyanın dört bir tarafındaki sosyal sorumluluk projelerinde de önemli bir rol oynuyor. Buna en son örnek de Avustralya'dan: CORENA Fund, halktan toplanan bağışlarla ihtiyaç halindeki yerel topluluklar için yenilenebilir enerji projeleri geliştiren, kar amacı gütmeyen bir kurum. Bu projelerde öncelik hastanelere, kütüphanelere, kreşlere, ve önemli işlev gören diğer yerel kurumlara veriliyor. CORENA'nın ilk projesi için topladığı $12.000 (Avustralya Doları), Bega kasabasında engelli bireylere hizmet veren Tulgeen Disability Services'e kredi olarak verildi. Bu kurum elektrik ihtiyacının bir kısmını kurduğu 7kW'lık panellerle karşılarken, CORENA'dan kredi olarak aldığı $12.000'ı de faizsiz olarak geri ödeyecek. CORENA da bu parayı geliştireceği yeni projelerde kullanılacak; ve yöneticilerinin söylediğine göre 120 proje geliştirebilirlerse artık bağış dahi toplamadan sürekli yeni projeleri finanse edebilecekler. Daha fazla bilgi için (İngilizce)

Hampshire'lılar Büyük Ölçekli Rüzgar Projesinde Ortaklık İstiyor

Büyük ölçekli rüzgar projeleri, yenilenebilir enerjinin halk tarafından benimsenmesinin önündeki en büyük engellerden. Bu tepkinin sebebi de projenin geliştirilmesi sırasında yerel topluluklara söz hakkı yerine sıkça maddi bir 'sus payı' verilmesi. Fakat İngiltere'nin Hampshire kasabası sakinleri bu gidişata dur demek istiyorlar. Kasaba yakınında kurulması planlanan 50 milyon Pound değerindeki 34 MW'lık rüzgar projesinin %10'luk kısmını satın almak ve projede ortak olarak yer almak istiyorlar. Esas amaçları da rüzgar enerjisi satışından elde edilecek gelirin (en azından bir kısmının) Hampshire dışına çıkmaması.  Daha fazla bilgi için (İngilizce)

Greenpeace Hindistan'da Yerel Enerji Üretimine Yöneldi

Geçtiğimiz senelerde büyük ölçekli elektrik kesintilerinden çok çekmiş olan Hindistan'da elektriğe erişimi olmayan köyler de önemli bir sorun teşkil ediyor. Bunun üstüne bir de mevcut elektriğin çevreye olan zararı ve masraflı olması kırsal kesimdeki toplulukları çok zorluyor. Bütün bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla Greenpaece, Dharnai kasabasındaki 350 haneye elektrik sağlayacak olan bir güneş enerjisi projesi için düğmeye bastı. Dharnai yerlileri çoğunlukla tarımla uğraşıyor, fakat kasaba merkezinde kamu binaları, dükkanlar ve bir banka bulunmakta. Bu binalar da çevreye zararlı ve masraflı olan dizel jeneratörlerle elektriklendiriliyor. Bu projenin tamamlanmasıyla, mülkiyeti ve kontrolü tamamen yerlilerin elinde olan güneş panelleri bütün kasabalıların elektrik ihtiyacını karşılayacak. Daha fazla bilgi için (İngilizce)

1 comment:

  1. Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
    faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

    Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor.

    ReplyDelete